Ar fi cazul sa iti schimbi PIJAMAUA! Ce PERICOLE te pasc in timp ce dormi!

409

Cercetatorii au demonstrat ca numerosi romani poarta o pijama timp de 2 saptamani sau mai mult, inainte de a o schimba cu una curata, ceea ce reprezinta o mare greseala.
Un expert in igiena a atras insa atentia asupra pericolelor pe care le implica faptul de a schimba prea rar imbracamintea de noapte. Sondajul realizat a aratat faptul ca barbatii poarta o pijama cam doua saptamani iar femeile chiar mai rar – in medie, la 17 zile.
Purtarea aceleasi lenjerii de noapte poate duce la infectii ale pielii, cistite, chiar infectii cu temutul supermicrob MRSA (un stafilococ rezistent la multe antibiotice si care produce infectii foarte greu de tratat). Pijamalele sunt in contact intim cu pielea, iar aceasta se descuameaza, eliminand celule moarte pline de microorganisme.
Riscul aparitiei tuturor acestor probleme creste atunci cand bacteriile se acumuleaza pe materialul textil ce vine in contact cu pielea noapte de noapte. In aceeasi masura, bacteriile pot fi transferate de la o persoana la alta, cand acestea dorm in acelasi pat.
Dar si spalarea pijamalelor purtate mult si pline cu bacterii, impreuna cu alte rufe (asternuturi) poate duce la transferul bacteriilor, putand fi contaminate astfel si alte persoane din casa. Aceste aspect este important mai ales in cazul in care in casa traiesc mai multe persoane (studenti care impart un apartament sau familii cu doi adulti si mai multi copii).
In astfel de circumstante, este recomandat ca pijamalele nu fie lasate sa ajunga incarcate cu bacterii; ea recomanda sa fie spalate cel putin o data pe saptamana.
Sursa: observator.tv