Au voie copiii sa bea dupa alti copii? Un medic pediatru iti spune cat de grav e acest obicei si ce trebuie sa faci!

Au voie copiii să bea după alți copii? Cât de grav este acest obicei și cum îi educăm în acest sens

Un obicei pe care îl au cei mai mulți copii este să bea din alte pahare decât ale lor. Fie că nu sunt atenți unde își pun paharul, fie că uită, fie că sunt prea grăbiți să fugă la joacă, iar când vin se reped la primul pahar pe care îl văd, ori poate sunt curioși să vadă dacă nu cumva ce este în paharul ceiluilalt este mai bun decât ce beau ei, copiii nu țin cont ce pahar sau cană folosesc.

Nu am putut rămâne indiferentă la acest subiect pentru că noi acasă am încercat foarte mult să îi educăm pe copii să nu bea din paharul altcuiva. Din motive de igienă, educație, am considerat că trebuie să știe acest lucru și să fie un fel de principiu cu care să pornească în viață.

Ca să înțeleagă și părinții de ce este atât de important să îi educe pe micuți în acest sens, am stat de vorbă cu doamna Dr. Antonescu Irina, medic pediatru la Regina Maria. Mi-a explicat de ce nu este bine și ce riscă copiii atunci când beau după alții, fie ei copii sau adulți.

Este foarte greu de explicat copiilor, pentru că ei au o vârstă mică și atunci contează extrem de mult educația pe care o au de acasă. Dacă ne văd pe fiecare dintre noi că ne folosim paharul sau cana noastră așa vor face și ei. Trebuie să le povestim despre infecții, ușoare sau mai grave, și cum se plimbă ele de la un copil la altul. De exemplu, mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului- înainte o vedeam frecvent la adolescenți, de o vreme am început să o intâlnesc des la copilul de grădiniță. Se transmite prin salivă, iar copiii nu au auzit niciodată despre asta. Adolescenții se sărută, cei mici nu fac asta, însă dacă eu beau cu cana ta se ajunge tot acolo. Și mai este o problemă: în grădinițe sunt sticle mari de apă cu pahare de unică utilizare, numai că paharele se încurcă între ele pentru că toate arată la fel. Eu, dacă folosesc un pahar de acest tip, îl pun pe masă, vine un copil și pune un paharul din care a băut el, atunci eu nu mai știu din care pahar să beau.

Un alt obicei pe care l-am văzut la adulți foarte des este acela de a gusta din sticla celui mic. Alții bagă suzeta în gură, pe motiv că o dezinfectează, apoi i-o dau celui mic. Este un obicei greșit și medicul pediatru ne spune de ce:
Le explic frecvent adulților că în gura noastră avem o grămadă de bacterii. Noi avem o imunitate și nu facem infecția respectivă, dar sugarul sau copilul va fi pus în pericol, mai ales dacă mama are anumite probleme cu dantura, spune medicul pediatru Dr. Antonescu Irina, scrie elacraciun.ro