Cancerul ovarian poate fi confundat usor cu o problema gastrointestinala

331

In fiecare an, un sfert de milion de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian in intreaga lume. Asa se face ca acesta cauzeaza mai multe decese decat oricare alt tip de cancer al sistemului reproducator al femeii – 150.000 de decese anual. Pentru ca este diagnosticat de obicei destul de tarziu, doar 45% dintre femei inving boala in primii 5 ani de la diagnosticare.
„Depistat in stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare”, spune medicul oncolog dr. Dragos Median.
Semnele cancerului ovarian
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ: cresterea circumferintei abdominale, balonarea persistenta, de lunga durata, senzatia de satietate precoce, dureri in abdomen sau necesitatea frecventa de a urina.

Factori de risc
Principalii factori de risc pentru declansarea cancerului ovarian sunt varsta, istoricul familial si ereditatea. Exista si alti factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nasterilor, aparitia menstruatiei mai devreme de 12 ani si a menopauzei la o varsta mai inaintata. Pana la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorita unor mutatii genetice mostenite, cu BRCA1 si BRCA2 genele care sufera cel mai frecvent mutatii in cancerul ovarian.

CITESTE SI


 

Delicioasa! Dulceata fara zahar din flori de salcam

Si tu le folosesti fara sa stii ca pot creste riscul unui atac de cord

Cum iti poti da seama ca ai ciroza. Iata semnele principale


 
5 intrebari care pot fi salvatoare
„Pe site-ul invingemcancerul.ro gasiti un chestionar cu ajutorul caruia puteti afla daca aveti risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci intrebari nu dureaza mai mult de un minut”, indeamna Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
El mai atrege atentiea ca desi multe femei cred, in mod gresit, ca testul Babes Papanicolau depisteaza cancerul ovarian, acesta arata de fapt riscul de a face cancer de col uterin.
sursa: jurnalul.ro