Cat de periculoase sunt sucurile de fructe pentru ficat

390

Mai bine de o treime din persoanele care fac o ecografie abdominala afla ca au „ficatul gras„, ceea ce in termeni medicali inseamna steatoza hepatica. Asta inseamna ca, in interiorul celulelor hepatice, se depune grasime, care depasesc 5 % din greutea organului – ficatul unui adult cantareste aproximativ 1,5 kilograme.
Steatoza poate evolua de la ficat gras simplu cu transaminaze normale pana lasteatohepatita. Daca boala nu este stopata evolueaza ajungand la ciroza hepatica, un stadiu ireversibil. Aceasta traiectorie poate fi schimbata prin controlarea factorilor care determina incarcarea cu grasime a ficatului.
Factori de risc
– nivelul crescut de grasimi in sange
– alcoolul si medicamentele
– boli precum: diabet, hipotiroidie

CITESTE SI


 

Afla cand vopseaua de oua poate fi periculoasa si cat timp poti tine ouale in frigider

Afla masurile esentiale pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Planta minune care calmeaza durerea si stopeaza atacul de cord


 
Cum iti ajuti ficatul
Medicii recomanda reducerea portiilor de hrana cu o treime. Evitati sucurile de fructe, dar nu si fructele intregi.
„Sucul de fructe poate solicita excesiv ficatul. Fructoza din fructe se metabolizeaza doar la nivel hepatic si poate duce la o problema de ficat gras, cresteri de colesterol prin exces de fructe”, sustine dr Mihaela Bilic, nutritionist.
De asemenea, un sprijin important il reprezinta miscarea fizica. Activitatea musculara conduce inclusiv la redistribuirea grasimii inglobate in celulele hepatice.
Nu uitati nici de plante! In ajutor va vin armurariu, anghinarea, radacina de papadie, plante incluse in formula 1 hepato-protectoare de la Fares. La fiecare 3 luni se poate alterna cu formula 2 hepato-protectoare compusa din ganoderma, turmeric, anghinare si shiitake.
sursa: sanatate.bzi.ro