Ce mancau oamenii in urma cu 5.500 de ani!

371

Un nou studiu demonstreaza cateva lucruri in premiera despre regimul alimentar pe care acestia il aveau in 3500 i.Hr.
Consumul masiv de carne nu era ceva obisnuit in Antichitate. De fapt, un studiu recent arata ca in culturile antice vegetarianismul era mult mai intalnit, cele mai multe popoare sedentare obisnuind sa consume fructe si legume, potrivit , care citeaza un articol publicat initial in Inside Science.
Desi surse anterioare au aratat ca egiptenii antici erau in majoritate vegetarieni, pana la aceasta noua cercetare nu a fost posibil de aflat cantitatile relative de mancare pe care le consumau.
O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca prin studiul atomilor de carbon din mumiile egiptenilor care au trait intre 3500 i.Hr. si 600 d.Hr., se poate identifica ce mancau acestia in perioada respectiva. Toti atomii de carbon sunt luati de catre plante din dioxidul de carbon din atmosfera prin procesul fotosintezei. Prin consumul de plante si de animale care au mancat plante, carbonul ajunge in corpul uman.
Mumiile pe care cercetatorii francezi le-au studiat au fost resturile a 45 de oameni, care fusesera expediate catre doua muzee din Lyon in timpul secolului al IX-lea.

“Am avut o abordare putin diferita”, a explicat Alexandra Touzeau, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea din Lyon.
“Am lucrat mult pe oase si dinti, in timp ce majoritatea cercetatorilor studiaza parul, colagenul si proteinele. Am lucrat de asemenea in multe perioade diferite, si nu cu multi indivizi pe fiecare perioada, astfel incat sa putem acoperi un interval foarte mare”.

Continuarea pe esibian.ro!