Ce nationalitate are un copil care s-a nascut pe mare

525

Pe 25 mai, nava Aquarius apartinand organizatiei „SOS Méditerranée” a salvat din apele Mediteranei 388 de migranti. Dupa cateva ore, la bordul vechiului vas german a circulat o veste surprinzatoare: barza a vizitat nava! Un baietel, Alex Destiné, a venit pe lume chiar in timp ce vasul cu migranti salvati se indrepta spre coastele italiene, catre Calgari, in Sardinia. Micul nou-nascut a primit numele de Alex, in onoarea capitanului vasului Aquarius, Alex Moroz. Nasterea lui Alex Destiné a ridicat imediat intrebari privind legile internationale, mai ales ca in momentul nasterii nu se stie cu precizie daca vasul naviga in apele internationale sau intrase deja in apele teritoriale italiene.
Doua tratate internationale pot fi cercetate cu privire la situatia micului Alex Destiné: Conventia privind statutul apatrizilor si Conventia ONU privind legile maritime internationale. Cu toate ca sunt destul de frecvente astfel de cazuri de nasteri pe mare, cele doua tratate internationale nu sunt ratificate de toate statele lumii. Potrivit legilor maritime internationale, un vas primeste nationalitatea pavilionului sub care navigheaza, deci si un copil nascut in apele internationale va primi nationalitatea data de pavilionul vasului. Daca, in schimb, un copil se naste in apele teritoriale ale unei tari, bebelusul va avea nationalitatea tarii respective.

CITESTE SI


 

Cum poti trata anemia. 18 remedii naturiste care nu dau gres

Ghimbirul – o minunatie pentru ficat

Siropul de salvie iti transforma organismul intr-o masinarie de energie. E suport pentru sistemul nervos, endocrin, circulator, digestiv


 
 
In ambele cazuri, copilul va mosteni si nationalitatea parintilor sai, mai ales in tarile care recunosc „dreptul sangelui” (in latina „ius sangvinis”, dreptul care face referire la orginea etnica; fata de „ius soli”, sau „dreptul pamantului”, cu referire la locul nasterii – n.n). In ce-l priveste pe Alex Destiné, ai carui parinti sunt din Camerun, el va mosteni nationalitatea parintilor, potrivit Codului acordarii nationalitatii cameruneze. Apoi, Alex Destiné are doua sanse: daca se stabileste ca s-a nascut in apele teritoriale italiene, Alex va avea nationalitate italiana, pentru ca Roma recunoaste „ius soli”. Daca Alex s-a nascut in apele internationale, va avea nationalitea pavilionului lui Aquarius, care navigheaza sub pavilionul Gibraltarului, teritoriu britanic de peste mari cu statut special, unde cetatenii se pot inregistra si ca cetateni ai Marii Britanii. In plus, Marea Britanie este una din semnatarele Conventiei internationale privind statutul apatrizilor. In concluzie, Alex Destiné va deveni fie italian de origine cameruneza, fie britanic de origine cameruneza.
sursa: RADOR