Cum iti masori corect tensiunea arteriala

352

Tensiunea arteriala (TA) se masoara cu ajutorul tensiometrelor cu mercur si/sau electronice. In mod normal se fac 2-3 determinari la 5-10 minute interval si se noteaza valorile minime obtinute. La obezi si varstnici este necesara o corectie a tensiunii arteriale sistolice cu 15-20 mmHg in minus, valoarea fiind fals mai mare din cauza interpunerii tesutului adipos si respectiv a arterelor aterosclerotice.
O masurare corecta a tensiunii arteriale presupune :
– repaus fizic de minim 5 minute
– fara cofeina in ora precedenta (bauturi gen cola, ceai verde sau negru, ciocolata, cafea)
– fara tutun cu minim 15 minute inainte
– fara stimulare adrenergica exogena(de ex. administrarea de fenilefrina ca decongestionant nazal continut in produse pentru raceala si gripa ca Theraflu Sinus,Coldrex MaxGrip comprimate si plicuri, picaturi de nas ca Vibrocil, etc).
– calm, liniste
– este obligatorie masurarea tensiunii arteriale la ambele brate, iar daca valorile sunt diferite, se ia valoarea cea mai mare
– la hipertensivii sub 20 ani, se determina valorile TA si la membrele inferioare
– la diabetici si hipertensivii tratati este obligatorie masurarea TA in ortostatism (pozitia stand in picioare) si clinostatism (pozitia stand culcat) pentru a evidentia modificarile posturale.
Totusi cea mai buna metoda raman inregistrarea ambulatorie timp de 24 ore, care permite evidentierea variatiilor circadiene ale TA si stabilirea profilului hipertensiv.

CITESTE SI


 

Rinichii vor deborda de sanatate cu aceasta bautura naturala

5 minute de alergare scade riscul de deces prematur

Daca faci aceste 10 lucruri dimineata, vei radia de energie in fiecare ziValorile normale ale tensiunii

Valori normale ale tensiunii arteriale pentru persoane peste 18 ani: tensiunea arteriala sistolica < 120 mmHg si tensiunea arteriala diastolica < 80 mmHg.
sursa: sanatate.bzi.ro