Cum poti trata anemia. 18 remedii naturiste care nu dau gres

62
Celulele rosii din sange au o misiune importanta, aceea de a transporta oxigen in tot corpul. Daca aveti anemie inseamna ca nu aveti suficiente celule rosii sau ca acele celulele nu au suficienta hemoglobina.
Simptome
In timp ce unele persoane cu anemie isi simt oboseala, altii nu realizeaza ca ceva este in neregula. Dar, daca este lasata necontrolata, anemia se va agrava si in timp veti deveni mai slabit si mai obosit pentru ca inima dumneavoastra incearca din greu sa pompeze sange si sa pastreze oxigenul in tesuturi.
Alte simptome includ ameteala, durerile de cap, amorteala in maini si picioare, o temperatura scazuta a corpului, piele palida, dificultati de respiratie, batai de inima rapide si neregulate, dureri in piept, iritabilitate. Daca anemia nu este tratata, poate duce la insuficienta cardiaca.
Este absolut esential ca anemia sa fie diagnosticata corect, prin analize de laborator facute de un specialist, inainte de a ne lansa in vreun tratament. La baza anemiei, poate exista o cauza care ameninta viata bolnavului.
Alimentatia este principalul element in tratamentul impotriva majoritatii formelor de anemie (mai ales cea feripriva) Trebuie sa fie bogata in alimente neprocesate si nerafinate, cat mai aproape posibil de starea lor naturala. in functie de sezon si posibilitati, cautati sa consumati unele din urmatoarele sucuri de fructe, legume si verdeturi (sunt cele mai eficiente).
Remedii naturiste pentru anemie
1. Cura cu suc de urzica
Se recomanda in mod special in anemie, atat in cea feripriva (urzica este bogata in fier si favorizeaza asimilarea acestui oligoelement), cat si in formele auto-imune sau in cele in care apar modificari morfologice ale hematiilor. Urzica stimuleaza hematopoieza, activand procesele fiziologice de formare a globulelor rosii, albe si a trombocitelor (C. Parvu – Universul plantelor). Este bogata in clorofila, xantofile, fier si vitamina C.
2. Cura cu orz verde
Orzul verde contine de peste 11 ori mai mult fier decat in telina, peste 7 ori mai multa vitamina C decat in portocale. Sucul de orz verde este foarte bogat in clorofila – „sangele verde” al plantelor – compozitia chimica a acesteia se aseamana mult cu cea a sangelui uman.
3. Suc de sfecla rosie
Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine) se poate realiza si prin consumul constant de suc sfecla rosie, capabil sa imbunatateasca vizibil calitatea tesutului medular hematoformator. Sucul de sfecla se bea in combinatie cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), in proportia: o parte suc de sfecla (50 ml), 2 sau 3 parti suc de morcov (150 ml sau 200 ml). Se poate adauga putin suc de lamaie pentru corectarea gustului mai gretos al sfeclei rosii.
Consumul de suc de morcov sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina si intareste imunitatea naturala.
4. Consum de struguri rosii si negrii
Contin substante antianemice in cantitati importante, in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului. Strugurii sunt o mina de substante minerale si vitamine.
5. Spanacul
este bogat in saruri minerale, in arginina, lysina, protide si vitamine, fiind deosebit de util ca urianemic. Consumati-l in salate si sub forma de suc (se poate combina cu patrunjelul sau urzica).
6. Perele
Pe langa faptul ca sunt destul de bogate in fier, stimuleaza hematopoieza ( procesul de formare a globulelor rosii) Le puteti consuma sub forma de suc, nectar sau ca atare
7. Patrunjelul
Contine mai mult fier decat spanacul si mai multa vitamina C decat portocalele. Fiind bogat in fier si vitamina C, necesara asimilarii fierului, cat si in alte minerale, patrunjelul combate drastic anemia si mineralizeaza organismul.
8. Papadia
Are si un continut ridicat de minerale, care ajuta in tratarea anemiei. Papadia contine cu 50% mai mult fier decat o cantitate similara de spanac
9. Catina
Reprezinta o intreaga farmacie, fiind un tonifiant general pentru organism. Este recomandat in avitaminoze si anemii. Cei care au privilegiul sa consume sucul proaspat al acestui fruct, pot bea 1-2 pahare pe zi (se pune in pahar % suc catina si restul se completeaza cu apa de izvor). Daca nu gasiti fructul proaspat, puteti macar folosi pulberea de catina, cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, in cure de cate o luna. Alte recomandari dietetice:
10. Apa de tarate si plante
Este utila in cazul anemiilor si a bolilor nervoase, fiind bogata in vitaminek complexului B. intr-un litru de apa se pun 4 linguri de tarate, 2 linguri pulbere macese si 2 linguri pulbere catina, lasandu-se la macerat de seara pana dimineata, cand se strecoara. Se consuma la discretie, in locul apei.
11. Coacaze negre
Racz si colaboratorii au preparat din fructele de Coacaz negru medicamentul Rubifer, recomandat in toate cazurile de deficit de fier. (Constantin Parvu – Universul plantelor). Coacazele negre contin si o cantitate insemnata de vitamina C, ce faciliteaza absorbtia fierului in organism. Consumati-le proaspete in salatele de fructe, sub forma de suc sau deshidratate in perioada de iarna.
12. Drojdia de bere
Este foarte bogata in fier si in vitaminele din complexul B (unele surse vorbesc si de prezenta vitaminei B12) si ajuta la asimilarea corecta a mineralelor. Consumati timp de 20 de zile in fiecare luna, cate 2-3 linguri de fulgi nutritionali de drojdie pe zi.
13. Cura cu germeni de grau
Se consuma zilnic 3-4 linguri de germeni (in salatele de cruditati sau alte preparate). Majoritatea germenilor au un continut foarte mare de minerale (calciu, magneziu, germaniu, fier, seleniu, crom, zinc, mangan si multe altele) si vitamine. Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce inseamna ca se afla intr-o forma foarte usor digerabila si, deci, mai usor de absorbit de catre organismul uman.
Din germenii de grau puteti prepara un lapte vegetal gustos. Puneti in blender o cana de apa calda, 3 linguri de grau germinat, 1 lingura de miere, 1 banana (facultativ) si mixati bine 2 minute.
14. Cura cu spirulina
Se folosesc de 2 ori pe zi cate 4-5 capsule, vreme de 21 de zile. Valorile de necontestat ale acestui produs se traduc prin cresterea valorilor hemoglobinei, numarului de eritrocite, reechilibrarea distoniilor neurovegetative, suprasolicitarii nervoase, efortului intelectual sustinut.
15. Pulbere de seminte de schinduf
Se consuma 1 lingurita de pulbere de 4-5 ori pe zi. Semintele de schinduf au un efect anabolizant puternic (ajuta la cresterea fortei si a masei musculare), stimuleaza procesele de regenerare din organism, sunt un puternic stimulent neuromuscular, maresc capacitatea de efort, regleaza asimilatia nutrientilor si pot fi folosite in subponderalitate, deficiente de asimilatie, diferite forme de anemie, atrofie musculara, convalescenta, anorexie.
16. Polen si pastura
Polenul este o sursa vegetala pura de vitamina B12, de asemenea, si pastura. Deficitul de vitamina B12 este o alta cauza a anemiei. Pentru vegetarieni, cat si . pentru persoanele care au gastrita atrofica sau carente ale vitaminei B12 este indicat sa consume polen, facand 3-4 cure pe an, de cate 30 de zile. Se administreaza 1 lingurita, de 2 ori pe zi, cu 10 minute inainte de masa.
In cazul in care nu stiti daca sunteti sau nu alergic la polen, pentru inceput consumati 1- 2 grauncioare de polen, apoi mariti doza treptat pana ajungeti la cea recomandata. Puteti asocia polenului si laptisorul de matca ce exercita o importanta actiune eritropoietica (de formare a elementelor figurate ale sangelui). Actiune asemanatoare are si mierea de brad.
17. Ceai din tintaura si coada-soricelului.
Amestecati plantele in cantitati egale si luati 2 lingurite din acest amestec si puneti-le intr-un vas cu 500 ml apa clocotita. Lasati 10 minute apoi strecurati si adaugati 2 linguri tinctura de angelica. Beti tot ceaiul pe parcursul zilei, cu inghitituri rare. Il puteti indulci cu miere.

CITESTE SI


 

A invins cancerul cu ajutorul mierii de albine

E uimitor ce se intampla daca alergi in picioarele goale

Raportul talie-solduri iti spune cat de sanatos esti


 

Tintaura este recomandata pentru stimularea poftei de mancare (la simplu contact cu mucoasa bucala se declanseaza imediat cresterea secretiei gastrice si a motilitatii stomacului); in plus, ajuta la regenerarea sangelui.
Coada-soricelului actioneaza asupra maduvei osoase, stimuland reinnoirea sangelui, folosirea ei fiind recomandata in afectiuni ale maduvei osoase, leucemii, boli ale sangelui. Angelica este bogata in vitamina B12 si acic folic, imbunatatind totodata si circulatia sanguina.
18. Pulbere din radacina de Gentiana (Gentiana asclepiadea)
1 lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Gentiana stimuleaza asimilarea nutrientilor fiind utila in sindroame de malabsorbsorbtie, anemie feripriva, hipocalcemii si hipomagnezii.