Cura cu bors de tarate la care nu te gandeai nicioadata

351

Borsul de tarate are proprietati depurative, antiseptice, antihipertensive, antiplachetare (previne tromboza si infarctul miocardic), anticolesterolemiante. Este un stimulent al sistemului endocrin si al sistemului nervos.
Borsul de tarate este bogat in substante active printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod etc), vitamine (B si PP), enzime si acizi care ajuta la metabolism si digestie.
Potrivit suntsanatos.ro, cura consta in 1-2 pahare de trei ori pe zi, dupa mese timp de 1-3 luni in special primavara. Pentru cura se foloseste borsul proaspat preparat in casa.
Cura interna este recomandata in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun.
Cura este contraindicata in ulcer gastroduodenal, gastrite sau dispepsii acide.
Extern se pot face spalaturi cu bors in ulcere cutanate, in degeraturi sau uscaciuni ale pielii.

CITESTE SI


Dermatita seboreica: cum iti dai seama ca o ai si cand trebuie sa apelezi de urgenta la medic

Planta care iti previne aparitia firelor albe de par

Consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru inima. Iata ce au descoperit cercetatorii norvegieni


In cosmetica se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice.
Modul de preparare al borsului de tarate:
Se pun intr-un vas tarate de grau amestecate cu 1-2 pumni de tarate de porumb, pana se umple1/4 din volumul sau. Se umezesc apoi bine cu putina apa rece, dupa care se toarna apa clocotita pana ce se umple trei sferturi din volumul vasului. Se amesteca cu un facalet si apoi se adauga huste (tarate acrite de la bors). In lipsa hustelor se umezesc la inceput taratele cu bors in loc de apa rece. Dupa ce se amesteca bine se acopera cu o panza curata si se lasa sa stea la cald. Dupa 24 de ore borsul este gata. Cantitatea ce trebuie consumata se strecoara inainte de intrebuintare.
sursa: suntsanatos.ro