De ce sunt mai afectati barbatii de COVID-19 decat femeile

1298

Un studiu realizat in China arata ce desi ambele sexe au aceleasi probabilitati de a contracta coronavirusul rata de mortalitate provocata de COVID-19 in randul barbatilor este de doua ori mai mare decat cea a femeilor.

Aceasta este principala concluzie a unui studiu publicat de revista Frontiers in Public Health, care analizeaza diferentele ce exista intre pacientii barbati si femei si care a ajuns la concluzia ca barbatii de varsta mai inaintata ar putea avea nevoie de ingrijiri suplimentare si de un acces mai rapid la terapie intensiva, potrivit Agerpres.

Potrivit studiului, atat barbatii cat si femeile au aceleasi probabilitati de a contracta virusul, insa barbatii sunt mai predispusi la efectele severe ale bolii si la deces.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii de la spitalul Tongren din Beijing (China) au analizat un ansamblu de date colectate de la 43 de pacienti cu COVID-19 pe care ii tratasera ei insisi si datele de la 1.056 de persoane disponibile in registrele publice; au fost de asemenea incluse datele de la 524 de pacienti infectati cu SARS in 2003 (cele doua coronavirusuri aflate in spatele acestor boli sunt similare).

„La inceputul lunii ianuarie am observat ca numarul barbatilor care decedau de COVID-19 parea mai mare decat cel al femeilor”, a declarat Jin-Kui Yang, medic la acest spital din Beijing. Atunci a aparut intrebarea daca barbatii sunt mai susceptibili sa contracteze sau sa moara de aceasta boala.

Intre pacienti, cercetatorii au confirmat ca persoanele in varsta si care aveau si alte comorbiditati aveau probabilitati mai mari de deces.

Din datele pacientilor cu COVID-19 examinate, peste 70% dintre decese s-au inregistrat in randul barbatilor, ceea ce inseamna, potrivit lui Yang, ca barbatii au o rata de mortalitate de aproape 2,5 ori mai mare decat cea a femeilor.

In ansamblul datelor pacientilor infectati cu SARS in 2003, cercetatorii au gasit o tendinta similara, cu o rata a mortalitatii semnificativ mai mare in randul barbatilor.