Descoperire in dragoste: teoria "contrariile se atrag" cade. Ce au demonstrat psihologii iti poate da de gandit

355

Psihologii americani au demonstrat ca persoanele care nu se aseamana nu se atrag. Persoanele isi aleg in mod neintentionat parteneri care seamana bine cu ei, au anuntat oamenii de stiinta americani. Ei au mai explicat ca relatiile intre persoanele care gandesc la fel sunt de o durata mult mai lunga.
Ca urmare, psihologii americani au demontat teoria bine cunoscuta „contrariile se atrag” sau „cine se aseamana se aduna”. Se pare ca exista totusi reguli care controleaza atractia. Se poate afirma ca ambele expresii sunt niste clisee si ca nu conteaza aceste aspecte cand vine vorba despre atractie si dragoste. Nu este intocmai asa: in special daca am urmari istoria de relatii a unui individ, se recunoaste cu usurinta un anume pattern. La fel, se poate spune daca diferentele sau, dimpotriva, similaritatile joaca sau nu un rol in nasterea atractiei si a dragostei.
Cine se aseamana nu se aduna, sustin psihologii americani. Studiile arata un fapt clar: persoanele sunt atrase si isi doresc relatii cu cei care le seamana, cu cei cu similaritati. De la mediul social, la domeniul de activitate, la varsta, religie, etnie, la interese si trasaturi si pana la aspectul fizic. Interesant este ca si atunci cand vine vorba de aspect, persoana tinde sa fie atrasa si sa isi doreasca o relatie cu persoane pe care le evalueaza ca similare: de exemplu, daca tu iti dai nota 7 ca aspect fizic, vei inclina spre persoane carora le dai tot 7 sau poate un 8. Cercetatorii americani au ajuns la aceste concluzii dupa ce au efectuat studii pe mai multe cupluri de indragostiti sau prieteni care s-au cunoscut de scurt timp sau care se cunosteau de foarte mult timp. Ei au efectuat anchete direct pe strada, intrebandu-i despere valorile comune, prejudecati, trasaturi ale personalitatii si strategii de comportament.

CITESTE SI


 

Consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru inima. Iata ce au descoperit cercetatorii norvegieni

Cu acest fel de salata dai 100% jos kilogramele nedorite

Atentie: folosirea improprie a produselor cosmetice poate fi nociva pentru copiii tai!


 
Specialistii au comparat rezultatele pentru a intelege daca aceste persoane, fiind vorba de prietenii sau parteneri, au multe lucruri in comun. Cercetatorii au fost curiosi sa constate ca cei care se cunosc mult mai bine se aseamana mai mult, comparartiv cu persoanele care s-au cunoscut de scurt timp.
Una dintre concluziile cercetatorilor americani este ca, in ciuda prejudecatilor, o relatie nu-i schimba foarte mult pe persoanele implicate in aceasta realtie, iar daca relatia rezista in timp nu depinde se cat de mult se aseamana persoanele implicate in aceasta relatie.
Toate aceste detalii le-a permis cercetatorilor sa studieze dinamica relatiilor. Ei au ajuns la concluzia: tendinta persoanelor de a lega prietenii cu persoanele care gandesc la fel si simt la fel este mult mai mare, ceea ce vine sa demonteze teoria anterioara, o teorie bine cunoscuta: „contrariile se atrag” sau „cine se aseamana se aduna”.
sursa: RADOR