Descoperire uimitoare despre gene. Are legatura si cu alimentatia

152

Se pare ca cercetatorii britanici au facut o noua descoperire importanta. Este vorba despre nutrientii ingerati care ar modifica functionarea celulara si, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenta direct genele, relateaza metronews.fr.
Alimentatia este adesea incriminata pentru aparitia multor boli, un regim echilibrat putand evita anumite patologii. Alimentele joaca un rol protector impotriva unor boli – este un lucru demonstrat si stiut de multa vreme. Astfel, acizii grasi ar fi buni pentru inima si creier, fructele si legumele asigura o protectie impotriva unor forme de cancer si, invers, unele alimente consumate in cantitati prea mari pot fi nocive. Este cazul, de exemplu, al carnii rosii sau al felurilor de mancare prea dulci.
Cercetarea a mai facut un pas in acest sens. Intr-un studiu publicat in Nature Microbiology, oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Francis Crick Institute din Londra arata ca hrana influenteaza direct functionarea genelor, descoperire revolutionara pe care britanicii o explica.
Genele sunt segmente de ADN care furnizeaza un cod ce permite celulelor sa alimenteze cu proteine fiecare colt al corpului. Proteinele ajuta celulele sa isi indeplineasca corect rolul de asigurare a energiei in viata de zi cu zi si in situatii de criza, cand corpul sufera o agresiune. Nutrientii din alimentele ingerate mai mult sau mai putin regulat perturba fenomenul de producere a proteinelor, determinand cercetatorii sa se gandeasca daca pot in vreun fel sa dicteze o noua conduita genomului.

CITESTE SI


 

Poti sa slabesti fara sa tii dieta. Afla cum se poate asa ceva

Record: numarul nasterilor de gemeni s-a dublat in ultimii 40 de ani

3 teste care iti pot salva viata si care iti zic cat de sanatos esti


 
 
Cercetatorii au ales pentru studiul lor drojdia, care prezinta similitudini genetice si biochimice cu corpul uman. Modificand metabolismul celular, ei au observat ca acest lucru a influentat felul in care se exprima genele. Constatarea ca genele reactioneaza diferit in functie de nutrientii ingerati deschide o multitudine de posibilitati. In primul rand fiindca mitul ca genele sunt imuabile de-a lungul vietii si isi dicteaza propriile legi primeste o lovitura si in al doilea fiindca se pot imagina tot atatea reactii genetice diferite cate feluri de a manca exista.
Studiul mentionat ar putea deveni un progres major in domeniul legaturii dintre sanatate si alimentatie, in masura in care peste cativa ani s-ar putea intelege de ce o persoana reactioneaza in felul sau la un medicament si de ce unele alimente fac rau si altele, bine.
sursa: AGERPRES