Din aceasta cauza apare nevoia de urinare atunci cand auzim apa curgand

277
Cati dintre noi nu am experimentat nevoia de a urina la auzul apei curgang la un robinet? Controlul vezicii urinare este realizat de creier prin mecanisme complexe pe baza unor informatii pe care le analizeaza si le codifica. Creierul primeste informatii directe din partea aparatului urinar, cum ar fi starea de umplere a vezicii urinare, indirecte, cum sunt informatiile legate de stres si temperatura ambientala, precum si informatii senzoriale diverse (atingerea apei, sunetul apei curgand, etc.). Diferitii stimuli se traduc de foarte multe ori prinsenzatia de vezica plina si in final apare ca raspuns nevoia de a merge la toaleta, de a urina.
Foarte multi urologi, psihiatri si psihologi considera ca la baza senzatiei de urinare in momentul in care auzim apa curgand sau ne spalam pe maini, etc, sta de fapt cunoscutul mecanism reflex pavlovian.
Ivan Pavlov, un om de stiinta rus si-a hranit cainele timp de mai multe luni de zile imediat dupa sunetul unui clopotel, observand ca acesta saliveaza in momentul in care i se aduce mancarea. Mai mult, cainele saliva doar la auzul clopotelului, chiar daca nu i se mai aducea mancarea. La fel se pare ca se intampla si cu nevoia de a urina la auzul apei curgand.
Vezica urinara hiperactiva: alimente si bauturi care te ajuta o tratezi
Acest lucru a fost folosit inca din anii 1970 in spitalele din New York pentru a ameliora urinarea dificila a pacientilor proaspat operati pentru afectiunile prostatei, care intampinau probleme in a urina in primele zile postoperator. Concret, pacientii au primit un minicasetofon pe care timp de 30 de minute a fost inregistrat sunetul apei curgand, pentru a facilita evacuarea vezicii. Experimentul s-a bucurat de un real succes.

CITESTE SI


 

Fa-ti acasa propriile tablete pentru curatarea toaletei

Urzicile iti purifica sangele si te fac sa nu mai simti oboseala

Invinge celulita cu 4 arme secrete


 

La polul opus gasim ceea ce numim hiperactivitatea vezicii urinare, atunci cand creierul pierde controlul reflex al vezicii urinare si apare nevoia imperioasa de a merge la toaleta. Pentru aceasta situatie exista alternativa terapeutica prin tratamente medicamentoase sau psihoterapie, care are la baza efectuarea de exericitii de reinstaurare a controlului vezical.
sursa: reginamaria.ro