Inventie REVOLUTIONARA: o noua proteza de limba pentru bolnavii de cancer

162

Cercetatori japonezi au creat o noua proteza de limba care foloseste un sistem inovator de fixare si presupune o interventie chirurgicala minim invaziva. Este vorba de un prototip de proteza mobila de limba care le va permite din nou sa vorbeasca bolnavilor de cancer al cavitatii bucale.
„Limba artificiala” este testata, in momentul de fata, pe patru pacienti. Pentru a transforma proteza in una comoda si pentru a o folosi cu succes si a o adapta la necesitatile fiecarui pacient, cercetatorii niponi au avut nevoie de cateva luni. Alte cateva luni le-a luat procesul de dirijare a acestei limbi artificiale. Autorii spera ca in curand noua proteza va fi accesibila tuturor bolnavilor care trec prin acest episod neplacut al vietii lor.
Dupa efectuarea unor interventii chirurgicale de tratare a cancerului cavitatii bucale si a altor boli oncologice din cavitatea orala, persoanele bolnave nu mai pot vorbi. Cercetatorii japonezi lucreaza la aceasta proteza din anul 2014. Proteza este dintr-un material plastic cuplat si adaptat pe dintii molari, fiind manipulata de ciotul de limba care ramane dupa extirparea limbii la bolnavii de cancer.
sursa: RADOR