Mai grasi ca acum 30 de ani. 3 motive care nu tin de mancare

489

Cu treizeci de ani in urma era mult mai usor sa mananci, sa faci sport si sa slabesti. Dar de ce? Autorii unui studiu sugereaza ca in prezent este mult mai greu pentru adulti sa mentina aceeasi greutate pe care o aveau semenii lor acum doua sau trei decenii, chiar si in conditii de miscare si aport caloric identice.
Cu alte cuvinte, persoanele de treizeci de ani din ziua de azi care consuma in jur de 2.000 de calorii pe zi si fac miscare doua ore pe saptamana au o greutate cu 10% mai mare decat persoanele de treizeci de ani care traiau in anii ’80 si aveau acelasi stil de viata. Cum este posibil?
O echipa de cercetatori de la Universitatea York din Toronto, care a vrut sa vada daca exista vreo legatura intre numarul de calorii consumate, volumul de miscare, aportul de nutrienti (proteine, grasimi, carbohidrati) si obezitate, a descoperit cu surprindere ca aceasta s-a modificat in timp.
Pentru a ajunge la acest rezultat, ei au folosit datele despre alimentatia a 36.400 americani in perioada cuprinsa intre 1971 si 2008 si datele despre activitatea fizica a 14.419 persoane intre anii 1988 si 2006.