Miracol pentru sanatate: uleiul de masline presat la rece

165

Virtutile terapeutice ale uleiului de masline presat la rece sunt nenumarate. Acest aliment-medicament, cu adevarat ecologic, bogat in antioxidanti si vitamine cu efect de prevenire a imbatranirii celulelor, curata sistemul vascular de efectele nocive ale sedentarismului si previne imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare si chiar boala secolului – cancerul.
ISTORIC SI EXTRACTIE
Potrivit suntsanatos.ro, uleiul de masline este extras din varietatea Olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. Fructele sint foarte hranitoare, iar folosirea lor impreuna cu frunzele in medicina dateaza din vremurile cele mai indepartate, virtutile lor terapeutice fiind pe masura celor alimentare.
De mii de ani, uleiul de masline este extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, la producerea de cosmetice si sapunuri, dar si drept combustibil pentru lampi, iar fructele maslinilor faceau parte din ofrandele zeilor.
Egiptenii il foloseau in ritualuri religioase si ca sursa de iluminat. Ei aveau chiar o sarbatoare denumita „Lychnokajia“ (Luminarea lampilor), moment in care oamenii isi aprindeau in mod simbolic lampile. De altfel, in Egipt, uleiul de masline era considerat sacru.
In Grecia si Roma Antica, uleiul era folosit la iluminat, la pregatirea hranei si la vindecarea ranilor. Uleiului i se atribuiau virtuti magice si era considerat un simbol al puritatii si bunastarii. La greci, maslinul era considerat arbore al intelepciunii, iar romanii il venerau sub numele de „arbore al Minervei“. In timpurile stravechi, uleiul de masline era obti­nut prin strivirea ma­nuala a fructelor, in bazine din piatra.
Astazi, procesul de extragere a uleiului din masline este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil, la o temperatura sub 30 de grade Celsius, iar separarea uleiului de pasta rezultata prin strivire se face prin centrifugare. Pentru a obtine un soi de ulei extravirgin, cu aciditate sub 1% sau chiar sub 0.3%, sint folosite procese de filtrare menite sa indeparteze reziduurile. Procesul de fa­bri­ca­re prin presare la rece a uleiului de mas­line nu necesita chimi­cale, fapt care ne indreptateste sa spunem ca este suta la suta ecologic.


 
Citeste si „Chia”, semintele magice care trateaza cancerul de colon
Citeste si Cura cu urzica care da imediat rezultate
Citeste si Dieta cu oua care l-a ajutat sa slabeasca 14 kilograme


 
Pentru obtinerea unui litru de ulei sint necesare in jur de cinci kilograme de masline, iar metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorilor nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct. Evaluarea se face in functie de gust si de nivelul aciditatii inainte de imbuteliere.