Muzica, leac pentru dementa

208

Muzica, fie interpretata, fie numai ascultata, este benefica pentru pacientii cu dementa, in stadiile initiale ale bolii, scrie passionsante.be, pe baza unui articol aparut in Journal of Alzheimer’s Disease
Mai multe studii realizate in ultimul timp au ajuns la aceasta concluzie: muzica poate contribui la mentinerea capacitatilor cognitive, emotionale sau sociale a persoanelor care sufera de diferite forme de dementa, printre care boala Alzheimer. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) a explorat in profunzime aceasta abordare.
Au fost formate doua grupuri alcatuite din cupluri pacient – ingrijitor. Membrii primului grup au participat timp de zece saptamani la sedinte muzicale, fie cantand, fie ascultand. In al doilea grup, s-au aplicat metodele clasice de tratament. Inainte si dupa experiment, precum si sase luni mai tarziu, s-au facut evaluari neuropsihologice.

CITESTE SI


 

Vindeca-te de boli cu usturoi. Beneficiile acestuia sunt uimitoare

Alimentul special recomandat si de NASA. E fantastic ce poate sa faca pentru sanatate

Cura de detoxifiere a ficatului cu suc de mere iti vitaminizeaza organismul


Concluzia a fost ca atat cantatul, cat si ascultatul muzicii atenueaza simptomele depresive.
Interpretarea este deosebit de utila pentru ameliorarea memoriei de lucru (de exemplu, cand cineva vorbeste si este intrerupt, raspunde si apoi reia de unde a ramas) la pacientii cu dementa usoara si pentru mentinerea functiei executive (prelucrarea informatiei) si a orientarii la persoanele nu prea varstnice.
Ascultarea muzicii este pozitiva pentru capacitatile cognitive in general, memoria de lucru si calitatea vietii la pacientii cu dementa in stadiul moderat.
„Background”-ul muzical nu are aceeasi eficienta.
Metoda de tratament cu ajutorul muzicii ar rezultate incurajatoare, poate fi implementata fara mari eforturi si fara investitii majore.
sursa: agerpres.ro