NU trebuie sa spui astfel de lucruri NICIODATA intr-un cuplu

384
Va certati cu partenerul? Sunteti pe calea cea buna, spun specialistii, care considera ca un parteneriat in care nu apar astfel de episoade de conflict e sortit pieirii. Multe lucruri dureroase raman nespuse. Important este insa modul in care va certati, caci aici sta secretul longevitatii in cuplu.
„E foarte important cand ne certam sa nu punem partenerul in insecuritate si anume sa amenint ca o sa ma despart de tine, dau divort”, sustine Bogdana Bursuc, psiholog.
Partenerul e pus, astfel in garda. Sta sub umbra amenintarii permanente. Cu astfel de date, creierul uman stie sa se comporte in doar doua moduri. Se hiper-protejeaza sau ataca. Ambele situatii sunt periculoase pentru longevitatea cuplului.
Un alt principiu insista pe asumare. In loc de „tu esti de vina”, eu sunt de vina. „Primul pas e a vedea unde am gresit eu. Faptul ca celalalt e diferit nu inseamna ca asta e rau, inseamna doar ca functioneaza diferit”, sustine Gaspar Gyorgi, terapeut cuplu.

CITESTE SI


 

Revolutie in medicina: structuri de tesut viu cu imprimanta 3D, implementate pe animale

Mananci de la McDonald’s? Uite la ce te expui: „Doar miroase a carton”

Atentie la folosirea produselor cosmetice! Sanatatea copilului tau poate fi pusa in pericol


 

Din aceasta atitudine, deriva un alt comportament propice pentru longevitate. Mai putine critici si o atitudine constienta fata de cel de alaturi. Ne referim, in primul rand, la nevoile celuilalt.
„Suntem prea siguri de noi si ne lasam pe o ureche si nu mai aratam respect fata de nevoile celuilalt, mergem pe idea ca situatia casatoriei e un dat care da stabilitate”, sustine Jeni Chiriac, psiholog.
Doar ca stabilitatea in cuplu – indiferent de statutul matrimonial – are nevoie de intretinere zilnica. Pe care rutina, precum discutiile despre problemele administrative, o sugruma din fasa. Oricine s-ar simti neglijat, intr-o astfel de situatie. Fiti, deci, inteligenti si receptivi, in acelasi timp.