Oja ingrasa! S-a descoperit ingredientul toxic care dauneaza organismului

331
Niste cercetatori americani au identificat un ingredient ascuns in lacul de unghii care dauneaza sanatatii corpului tau. In special, sunt afectate persoanele care isi coloreaza in mod regulat unghiile cu oja. 
Potrivit sanatate.bzi.ro, trifenil fosfat sau TPHP – acesta este ingredientul care face lacul de unghii mai flexibil si mai durabil si este folosit, de asemenea, la fabricarea plasticului si pentru a impiedica mobilierul din spuma sa ia foc.
Este posibil ca acesta sa fi fost introdus in compozitia lacurilor de unghii pentru a inlocui ftalatii, despre care studiile au aratat ca exista o legatura cu unele problemele aparute la nivelul aparatului reproducator. Dar inlocuirea acestora s-ar putea sa nu fie tocmai o imbunatatire.
Studii separate au aratat ca trifenil fosfatul sau TPHP-ul este un factor ce perturba sistemul endocrin, ceea ce inseamna ca el interfereaza cu hormonii. Iar testele realizate pe animale au aratat ca exista unele probleme la nivel de reproducere si probleme de dezvoltare, ca urmare a folosirii acestei substante toxice.
La oameni, cercetatorii spun ca substanta poate fi legata de cresterea in greutate, dar ar trebui efectuate unele studii suplimentare inainte ca oamenii de stiinta sa poata spune ca este ceva concludent.
Substanta chimica este inclusa in 49% din peste 3000 de lacuri de unghii si tratamente pentru unghii colectate de catre cercetatori, iar unele oje contin aceasta substanta chiar si atunci cand producatorii spun ca nu exista in compozitia lacului. Lacurile transparente de unghii contin, de regula, mai mult trifenil fosfat (TPHP) decat lacurile colorate.
Studiile separate au aratat ca femeile proceseaza mai mult din aceasta substanta toxica decat barbatii, ceea ce indica ideea ca trifenil fosfatul ar putea fi absorbit in organism prin produsele de infrumusetare.
Cercetatorii, care si-au publicat rezultatele in jurnalul „Environment International”, au testat urina de la 26 de participanti inainte si dupa ce astia si-au colorat unghiile cu o oja care continea trifenil fosfat in proportie de 1%.

La 2 pana la 6 ore dupa ce si-au facut unghiile cu oja, 24 dintre participanti au avut un nivel usor crescut de difenil fosfat sau DPHP, o substanta chimica ce indica faptul ca trifenil fosfatul a fost procesat in organism. Iar la 10-14 ore de la aplicarea ojei pe unghii, fiecare participant a inregistrat o concentratie de difenil fosfat de 7 ori mai mare.