Revolutionar! Manusile inteligente care diagnosticheaza cancerul

Cercetatorii japonezi si americani au scos pe piata un material senzorial revolutionar, extrem de subtire si rezistent la deformare.

Inventatorii afirma ca daca acest material ar putea fi incorporat in manusile de examinare ale medicilor, atunci acesta ar putea ajuta, eventual, la diagnosticarea cancerului, ajutand medicii sa simta tumorile prin palpatie. Desi senzorii flexibili au fost dezvoltati anterior, a fost o provocare inventarea dispozitivelor care pot lua masuri precise, fiind in acelasi timp mecanic deformate, cum ar fi cu timpul rasucirea sau mototolirea. Inventatorii au creat nanofibre sensibile la presiune si anume dintr-o combinatie de tuburi microscopice fabricate din folii de carbon si atomi carbon.

Variind de la 300 la 700 de nanometri in diametru, straturi din aceste fibre au fost apoi aranjate la intamplare si suprapuse pentru a genera o structura extrem de transparenta, spongioasa. Dupa adaugarea in tranzistori (dispozitive mici prin care trec sau care amplifica semnalele) si stratificarea lor cu fibrele de polimeri puternici, rezistenti la caldura, numiti Polyimide, echipa a testat materialul rezultat intr-o serie de situatii.

In mod impresionant, datorita capacitatii nanofibrelor de a schimba alinierea lor in timpul deformarii, tensiunea cauzata de indoire a fost redusa semnificativ. Acest lucru a insemnat ca a mentinut sensibilitatea si precizia chiar si atunci cand a fost deformata. Ei, de asemenea, au testat si sensibilitatea pe un sistem cardiac artificial, care a aratat ca a fost capabil sa detecteze modificarile de presiune care ar fi utile in monitorizarea tensiunii arteriale. Deoarece anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de san) sunt monitorizate cu ajutorul presiunii usoare aplicata de mainile si degetele medicilor, cercetatorii cred ca acest material ar putea deveni un instrument util in diagnosticare. Mai mult decat atat, rezistenta la distorsiune a materialului ar putea fi utila si pentru domeniul electronicii.

sursa: RADOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *