1. Orezul trebuie spalat inainte de a-l fierbe. Orezul cumparat din magazine trebuie spalat, mai ales daca vrei ca boabele sa nu se lipeasca, ci sa fie separate. In tarile asiatice, orezul se spala adesea tocmai in acest scop, dar si pentru a fi mai pufos si mai usor. Este unul dintre trucurile de gatire a orezului basmati, de exemplu. Prin spalare este indepartat amidonul de pe suprafata orezului si, din acest motiv, este mai usor de digerat.
2. Anumite sortimente de orez trebuie lasate in apa inainte de fierbere: de exemplu, orezul basmati si cel salbatic. Aceste doua sortimente trebuie intotdeauna lasate in apa cam 30-60 de minute inainte de a le fierbe. Sortimentele de orez cu bobul lung sunt cele care trebuie pregatite astfel inainte de a le fierbe.
3. Orezul se fierbe pana devine al dente. Cele mai multe sortimente de orez nu trebuie lasate la fiert pana se inmoaie foarte mult sau incep sa se sfarame, ci atat cat sa fie ferme, exact ca in cazul pastelor. Exceptia de la aceasta regula este orezul lipicios sau cel preparat pentru diverse deserturi (de exemplu, pentru orez cu lapte). Atunci cand faci un desert din orez, nu folosi sortimente cu bob lung, ale caror boabe raman separate si in urma fierberii.
4. NU se adauga sare in apa cand fierbi orezul, pentru ca boabele se vor marunti, iar orezul va deveni lipicios si cu o textura nu tocmai apetisanta. Acelasi lucru se intampla daca amesteci in orez in timp ce fierbe. Singura exceptie de la aceasta regula este orezul risotto, care trebuie amestecat tocmai pentru a deveni o masa fina si cremoasa.
CITESTE SI
Adevarul nestiut despre ness. Cum se produce, de fapt, cafeaua solubila
Masca de AUR: te scapa de punctele negre si ii da viata tenuluiMasca de AUR: te scapa de punctele negre si ii da viata tenului
MENTA combate problemele de MEMORIE si CANCERUL la prostata. Afla ce alte MINUNATII mai poate sa faca
7. Exista mai multe metode de a fierbe orezul. Cea mai populara este metoda absorbtiei, care presupune ca la o masura de orez sa pui doua masuri de apa. Orezul se lasa sa dea in fiert pe foc mediu, apoi se da focul pe minim si se mai lasa 10-12 minute sa fiarba neacoperit. Apa ar trebui sa fie absorbita complet de orez. Ia oala de pe foc, pune deasupra un prosop de bucatarie, apoi capacul si lasa oala pe foc foarte mic inca 10 minute (ai grija sa nu ia foc materialul!). Apoi ia oala de pe foc si lasa orezul sa mai stea asa circa 5 minute. Dupa aceea, poate fi servit ca atare.
O alta metoda foarte folosita este bazata tot pe absorbtia completa a apei. Adauga orezul in oala si pune degetul aratator in orez. Toarna apoi apa peste orez pana ajunge la baza degetului. Orezul trebuie sa dea in fiert pe foc mediu, apoi se lasa la fiert la foc foarte mic, pana face bule la suprafata. Orezul se serveste ca atare, fara a mai fi scurs.
Cea de-a treia metoda de a fierbe orezul presupune folosirea unei cantitati mult mai mari de apa – cam de 4-5 ori mai multa decat cantitatea de orez. Astfel, orezul iese foarte pufos si cu boabele separate. In cazul acestei metode, mai intai se da apa in fiert, apoi se adauga orezul si se lasa la fiert cam 15 minute, apoi se strecoara si se lasa la scurs cam 10 minute.