Vezi ce tip de INTELIGENTA ai!

330

Profesorul Emerit la Universitatea Harvard si autor apreciat, Howard Gardner, a fost cel care a propus teoria inteligentelor multiple in cartea sa din 1983 numita Frames of Mind: Teoria inteligentelor multiple.
Potrivit viataverdeviu.ro, in urma cercetarilor facute acesta a ajuns la ideea ca exista opt tipuri de inteligente diferite, dupa cum urmeaza:

  • Spatiala.

Persoanele cu inteligenta spatiala sunt mai creative si au un simt artistic dezvoltat. Au o buna intelegere a artelor grafice si deseori se orienteaza spre profesii din domeniul picturii, arhitecturii si al pilotajului.

  • Existentiala.

Inteligenta existentiala se concentreaza pe marile intrebari ale vietii, de ce suntem aici, de unde venim, de ce murim si ce sens are viata. Cei care o poseda pot deveni foarte buni filozofi.

  • Naturalista.

Inteligenta naturalista implica o curiozitate si capacitate marita de a intelege lumea din jur – nu doar natura, ci tot ce ne inconjoara. Persoanele cu acest tip de inteligenta studiaza cu placere stiintele pamantului si pot fi buni fermieri, bucatari si biologi.

  • Interpersonala.

Persoanele cu inteligenta interpersonala cauta sa ii inteleaga mai bine pe altii si sa creeze conexiuni. Stabilesc relatii de calitate si sunt buni in domenii sociale, politica, invatamant.

  • Intrapersonala.

Persoanele cu inteligenta intrapersonala tind sa se inteleaga pe ei insisi mai bine, spre deosebire de inteligenta interpersonala. Acest gen de persoane devin buni psihologi si indrumatori spirituali.

  • Fizico-kinestetica.

Acest tip de inteligenta se manifesta prin armonia dintre corp si minte. Persoanele ce detin aceasta inteligenta sunt deseori sportivi, dansatori, sau chirurgi. Ei isi folosesc atat mintea cat si corpul in ceea ce fac.

  • Lingvistica.

Persoanele cu inteligenta lingvistica sunt buni vorbitori. Ei gasesc mereu cuvintele potrivite si exceleaza la limbile straine. Este cel mai raspandit tip de inteligenta umana.

  • Logico-matematica.

Acest tip de inteligenta este specifica persoanelor cu o abilitate incredibila de a rezolva probleme rapid si bine. Detinatorii unei astfel de inteligente sunt analitici si exceleaza in matematica, stiinte si experimente. Sunt excelenti consilieri in echipa unui politician.inteligenta

Tu in ce tipar de inteligenta te regasesti?

sursa: viataverdeviu.ro